Träna Kyokushin

Att träna Kyokushin

Budo är ett japanskt ord där "Bu" brukar översättas med strid eller kamp, och "Do" med väg; alltså kampens väg. Förenklat kan man säga att Budo är samlingsnamnet för de japanska kamparterna, på samma sätt som Wushu är för de kinesiska.

Vad är det för skillnad på att träna karate och andra sporter?

Även fast man kan tävla i karate är det ingen sport utan en kampkonst som går ut på att försvara sig själv. Det gör att man lär sig saker som kan vara farliga speciellt om man inte får rätt instruktioner eller lyder instruktören. Därför är det viktigt med disciplin vilket är något som vi håller hårt på.
Disciplin utvecklar även psyket vilket är en mycket viktig del av Kyokushin karate. Vår grundare Sosai Mas Oyama gav oss en vägledning till hur vi skall leva och träna i uttrycket Osu no Seishin som betyder ungefär;Vilja till tålmodighet. Kort förklarat innebär det att alltid göra sitt bästa, att ha en vilja att uthärda och inte ge efter utan man skall nå gränsen för vad man klarar och sedan pressa sig själv lite till. Detta gör att det förstås är både psykiskt och fysiskt jobbigt att träna Kyokushin men samtidigt så får man väldigt mycket tillbaka om bara viljan finns där. Osu no Seishin gäller för övrigt inte bara under träning vilket gör att Kyokushin kan sägas vara mer av en livsstil.

Till skillnad från vanliga sporter blir man inte i karate värderad efter hur bra man presterar i jämförelse med andra. Istället är det huvudsakliga syftet att utifrån ens egna förutsättningar kämpa med sig själv. Samtidigt som man utvecklar sin kropp och sin skicklighet i karate är det viktigt att man utvecklar sitt uppförande mot sina medmänniskor. Koncentrationen skall ligga på den egna vägen och på att vandra så bra man kan på den. Dessutom fäster vikt vid att man uppför sig på ett korrekt sätt. Det är till exempel viktigt att man är genuint respektfull mot medtränande och instruktör. Det finns en mer eller mindre formell Dojoetikett eller rei-ho som man som karateutövare måste rätta sig efter.

Vad behöver jag för att börja träna Kyokushin?

För att börja träna behövs ingen speciell utrustning. På nybörjarkurserna räcker det med en T-shirt och ett par Jogging byxor. Vi tränar barfota så skor behövs inte. Det är först när du skall gradera första gången som du behöver en Gi (karatedräkt), En Gi kostar från ca 400 kr och uppåt beroende på märke och kvalitet. Första dräkten beställer du via klubben. Ett vitt bälte ingår med dräkten.

Är det farligt att träna Kyokushin?

Nej, inte om man följer Sempais (instruktörens) instruktioner och Dojo etiketten. Kyokushin är en stil som innehåller mycket kontakt därför håller vi hårt på disciplinen för att ingen skall komma till skada.

Enligt Folksams skadestatistik, ligger karaten på samma nivå som Boule.

Behövs det några skydd?

Inte till att börja med. Men efterhand kommer träningen mer och mer att innehålla Kumite (kampträning) och säckträning och då kan det vara bra med ett par säckhandskar (som vi även fightas med), ett par skenbensskydd och eventuellt ett tandskydd. Killar kan behöva suspensoar och tjejer bröstskydd. Alla skydd m.m. som du behöver går att beställa via klubben.

Vad är Inte tillåtet när jag tränar?

På träning får varken örhängen, ringar, klockor, piercningar (i ansikte, på bröstet eller på magen) eller andra smycken bäras. Är ringarna/piercningarna svåra att få bort kan man i nödfall tejpa över dem under träningen. Tå- och fingernaglar skall också vara kortklippta och rena. Helst bör glasögon också undvikas om det är möjligt, och det är också bra att sätta upp håret om det är långt. Dessa regler är förstås till för din egen och andras säkerhet.

Behöver jag vara vältränad för att börja?

Nej. Nybörjarkurserna brukar locka en blandad samling av människor, från gammal till ung, killar och tjejer och vältränade såväl som mindre vältränade. Det innebär att den första tiden mest ägnas åt ren fysisk träning för att få alla på en jämn nivå. Så det blir mycket armhävningar, situps, benböj, stretchning och löpning i början även om den fysiska träningen alltid är en viktig del av träningen.

Vad lär jag mig på en nybörjarkurs?

Förutom den fysiska träningen ingår det att lära sig dojo etikett, en del viktiga termer (de flesta termer är på japanska) samt en del grundläggande ställningar, blockeringar, sparkar och slag.

Hur ser ett träningspass ut?

Upplägget kan variera lite men oftast är ett pass på 1,30 (vuxna) 1.15 (barn) Inledningsvis börjar ett pass alltid med att alla hälsar, sittande i Seiza (knäsittande). därefter kommer uppvärmning och lätt stretching i cirka 15 - 20 minuter.

Sedan brukar ett pass bestå av en mix av Kihon (grundtekniker), Kata (förutbestämda rörelsemönster), Bun-Kai (applikationer), Kumite (fighting) och Taiso (fysiska övningar). Men ett pass kan förstås innehålla både fler eller färre moment allt efter vad instruktören bestämmer. Avslutningsvis så sitter alla ned i Seiza igen precis som i början av passet..

Varför har man bälten med olika färg?

Från början fanns det bara bälten med två färger, vitt och svart, där det vita var för eleven och det svarta för mästaren. Det sägs att det var när de japanska kamparterna kom till väst som de andra färgerna dök upp, eftersom västerlänningar inte har lika mycket tålamod. Det har också en praktisk funktion om man tränar eller tävlar i en blandad grupp eftersom man genom att se vilken färg den man tränar med har på bältet kan få en ungefärlig uppfattning om hur mycket den personen kan.

Uppdaterad: 09 MAJ 2013 11:37
Skribent: Tomas Öberg