Värt att veta om Karate

Sport - Självförsvar - Motion Bra att veta för alla er som tror att ni vet.

Varifrån kommer karate?

Karate är en gammal kamp och självförsvarssystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet hade karaten nått den Japanska ön Okinawa. Där hade man på 1500-talet förbud att bära vapen och man tränade då karaten på det japanska fastlandet av 1916 presenterades karaten på det japanska fastlandet av Guchi Funakushi. Han kan sägas vara den moderna karatens fader. Efter andra världskriget var Japan ockuperat av USA. Sedan spreds karaten till USA med hemvändande amerikanska soldater. Till Europa kom den i slutet av 50-talet och till Sverige i början av 60-talet.

Vad är egentligen karate?

Man kan väll säga att karate av olika slag, blockeringar och sparkar. Genom tiden har det arbetats fram en mängd olika kombinationer, rörelseschema, kontraattacker, försvar och anfall. Beroende på vilka lärare (mästare) som har utvecklat systemet - så tränar man olika stilar. För att förstå skillnaden mellan dessa stilar måste man själv tränat karate. Enkelt uttryckt strävar alla mot samma mål - men har valt olika vägar.

Varför träna karate?

Den ursprungliga anledningen var alltså självförsvar. Idag kan du träna Karate som en allsidig motion, självförsvar, träningsverksamhet och fighting eller kata.

Men karate är ingenting för dem som vill ut och vinna gatuslagsmål. Att kunna karate innebär ansvar, att kunna behärska sig. Det är förbjudet att använda karate annat än då man absolut är tvungen för att inte råka illa ut, även då gäller att "inte använda mer våld än nöden kräver". Skadar du någon så är det du som får stå till svars för det även om du handlade i självförsvar. Karate ger kroppen en väldigt allsidig träning, många tränar för att hålla kroppen i trim. Karate är en utbredd tävlingsidrott. Man kan tävla i Kumite ( fri fighting ) eller Kata (bestämda slag och sparkar utföres efter bestämt mönster ). För äldre Japanska karateutövare var karaten en hel livsstil. Man sysslade mycket med meditation och lärde sig att behärska kropp och själ till fulländning.

Hur tränar man?

Ett vanligt träningspass kan se ut så här.

1. Gymnastik och uppvärmningsövningar
  2. Teknikträning
  3. Styrke- och konditionsträning

Ett vanligt träningspass varar i ca 1 - 1,5 timme. Med tiden byggs träningen på med svårare gymnastik.
Beroende på hur duktig du är och hur mycket du tränar.

Hur tävlar man i Karate?

I tävling och tävlingsträning har man tagit bort vissa slag och sparkar, slag och sparkar mot t.ex. huvud skall utföras med full kraft, men "bromsas" man markerar endast tekniken. Mot kroppen godkännes kontakt, men endast om tekniken är välkontrollerad. Tävlingskaraten kräver snabbhet och precision - och lång träning. Man tävlar i DM, SM, EM och VM. Men det är långt ifrån alla som tävlar. Många tränar för sin egen skull utan tanke på tävling. Modern karate tränas inte enbart i idrottsföreningar utan även på universitet och andra skolor, arméförband och polisskolor runt om i världen.

Hur får man svart bälte?

Tränar du regelbundet i cirka sex år har du en möjlighet att prova för det svarta bältet, innan des måste erhålla lägre bältesgrader vilka är vitt, blått, gult, grönt och brunt. Dessa bälten kallas KYU - grader, medan svart bälte kallas DAN-grader. I Sverige finns idag ett flertal högt graderade svartbälten.

Blir det många skador?

I träning och tävling är det få skador. Händer det något är det ofta skador av typen blånad, stukning eller liknande, men det kan hända inom alla idrotter.

Uppdaterad: 09 MAJ 2013 11:46
Skribent: Tomas Öberg